فمینیسم انتخاباتی
واژه ی فمینیسم را نخستین بار چارلز فوریه سوسیالیست قرن نوزدهم برای دفاع از حقوق زنان به کار برد. در ابتدای قرن بیستم میلادی و در جریان موج اول فمینیسم و تلاش برای کسب حق رأی، عده ی زیادی از زنان خود را فمینیست نامیدند. واژه ای که با آغاز دهه های شصت و هفتاد میلادی و اوج گرفتن موج دوم، جای خودش را در ادبیات، سیاست، هنر، تاریخ، اقتصاد، حقوق، انسان شناسی و جامعه شناسی نیز باز کرد. فمینسم در پی نقد همه ی اندیشه ها بود.
در پاسخ به سؤالی در باره ی چیستی فمینیسم، پاسخی جامع و مانع نمی توان داد. گروهی آن را جنبشی سازمان یافته برای به دست آوردن حقوق زنان قلمداد می کنند، گروهی آن را چشم اندازی در پی رفع کردن فرودستی، ستم، نابرابری ها و بی عدالتی ها علیه زنان می دانند و گروهی نیز آن را یک ایدئولوژی می پندارند که هدفش نه فقط برابری زنان و مردان که دگرگون سازی تمام ساختارهای اجتماعی است. با وجود تعریف های گوناگون، فمینیست ها همگی معتقدند که به زنان به خاطر جنس شان (جنسیت شان) ظلم شده است.
تعریف هایی که فمینیست ها از فمینیسم کرده اند تحت تأثیر تربیت، ایدئولوژی یا طبقه آن ها شکل گرفته است. فمینیست های لیبرال بر لزوم برابری در عرصه ی عمومی تأکید می کنند.
در این روزها مشاهده می شود که برخی کاندیداها نیز برای کسب آرای بیشتر، به شعارهای فمینیستی روی آورده اند. برای نمونه:
به گزارش قلم نیوز، میرحسین موسوی در نشست خبری با رسانههای سراسری و محلی در گرگان در پاسخ به سوالی درباره مشکلات مربوط به زنان و بحث لایحه موسوم به خانواده گفت: ما باید به زنها احترام بگذاریم و مشکلات زنان کشور خود را درک کنیم. ما باید زنی را در نظر بگیریم که رنج کشیده، کار کرده، در خانه فرسوده شده، بچهها را بزرگ کرده و بعد سن و سالش بالا رفته و آن وقت شوهر او به سرش میزند که زن دیگری بگیرد. این مساله نادرستی است که واقعا با احترامی که نسبت به زن قائلیم و با عدلی که شناختیم سازگاری ندارد.
موسوی درباره دیدگاه خود نسبت به لایحه حمایت از خانواده و موضوع تعدد زوجها اظهار کرد: این لایحه، لایحه درستی نیست و همان موقع هم من اظهارنظر مختصری در این رابطه کردم. این مساله در سطح جامعه هم آنچنان مخالفتی برانگیخت که در مجلس متوقف ماند اما گاهی میبینیم از طریق سریالها و برنامههای تلویزیونی هنوز زمینه این مساله از بین نرفته است و میخواهند آن را به صورت یک سنت حسنه و یک کار خوب در جامعه جا بیندازند. این ظلم به زنهای اجتماع است و نباید این کار صورت بگیرد.
میرحسین موسوی با بیان اینکه نباید به سمت راهحلهایی برویم که عملا منجر به تبعیض و تضعیف بیشتر زنان باشد، تاکید کرد: قویا مدافع تک همسری هستم.
به گزارش تابناک: مرعشی(از ستاد انتخاباتی میرحسین) در خصوص دیدگاه مهندس میرحسین موسوی نسبت به نقش و فعالیت زنان در جامعه اظهار داشت: زنان در همه ابعاد زندگی حقوق خود را مطالبه کردهاند و تنها بخشی که هنوز بانوان سهم مناسبی از آن ندارند، افزایش نسبت مردان به زنان در عرصه مدیریتی است و توصیه ما به مهندس موسوی این است در کابینه خود حتماً وزیر زن داشته باشد.
به گزارش تابناک: آقای کروبی درباره حضور زنان در عرصههای گوناگون گفت: مدافع حضور زنان در همه میدانها بوده و بر معرفی دست کم یک وزیر زن در کابینهام مصمم هستم.
وی افزود: من همیشه در مورد زنان مواضع صریح و روشنی داشتم و به شدت طرفدار حضور بانوان در صحنه و حتی در سمتهای حساس هستم. بارها هم بر این موضوع تاکید داشتم. حتی در مجلس هم که بودم، گفتم که چرا خانمها جایی در مجلس خبرگان ندارند. در رابطه با ریاست جمهوری هم مفسر قانون اساسی شورای نگهبان است، اما من معتقدم واژه "رجال" که در قانون اساسی از آن نام برده میشود، منظورش جنسیت نیست، شخصیت است و اگر خانمی همان طور که قانون اساسی میگوید شایسته، مدیر و مدبر باشد میتواند کار کند.
در رابطه با وزارت هم با اینکه موانعی وجود دارد، اما بنای من بر این است که جدا از سمتهای دیگر حداقل یک وزیر خانم در کابینه ام حضور داشته باشد. چطور یک خانم میتواند وکیل باشد، معاون باشد اما نمیتواند وزیر باشد؟
از همه جالبتر، محسن رضایی گفت: چون وزیر امور خارجه آمریکا، زن است من نیز اگر رئیس جمهور شوم، وزیر امور خارجه ام را یک زن قرار خواهم داد!
(لابد، با این ترتیب، هم از سنت حسنه آمریکا پیروی خواهیم کرد، و هم دل وزیر امور خارجه آمریکا را به دست خواهیم آورد، و او هم از منافع ما دفاع خواهد کرد!)